Casa memorială Dr. Ioan Mihalyi de Apșa este muzeu din anul 1984 organizat în casa în care a trăit și și-a conceput opera Ioan Mihalyi de Apșa (1844-1914). Clădirea este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice cu codul MM-IV-m-A-04835 și este amplasată în centrul istoric al municipiului Sighetu Marmației, în apropierea, pe latura opusă, a unui alt edificiu de importanță istorică, Biserica Reformată Calvină. Poziția casei este vizibilă pe primele hărți ale Sighetului: într-un desen din 1747 (autor Ternyei János); un desen executat în jurul anului 1765 autor Zeller Sebestyén (casa reprezentată era de lemn); pe harta lui Francisc Visner din 1772; în urma incendiului din 1802 are loc prima extindere a casei cu parterul din zidărie de piatră; în 1880 familia Mihalyi cumpără casa și o extinde în 1882 în forma actuală. Are formă de ”L”, cu latura lungă împărțită în două de casa scării (deschisă) care face legătura între toate nivelurile casei printr-un spațiu deschis pe o latură către cursivă (terasă). Casa ocupă toată lățimea frontului la stradă, are fațadă clasicistă și balcon.
Născut în 1844 în comuna Ieud, ca fiu al Iulianei Man de Șieu și Gavrilă Mihalyi, Ioan Mihalyi a urmat studiile gimnaziale și liceale la Sighet, Košice și Pesta, iar apoi facultatea de drept a Universității din Pesta, cu durata de patru ani, 1862-1866. Doctor în științe juridice (1869) și membru corespondent al Academiei Române, secțiunea Istorică (1901). Adunarea și cercetarea documentelor medievale ale românilor maramureșeni, publicarea acestora în monumentala operă ”Istoria Comitatului Maramureș, tomul I, Diplome maramureșene din secolul XIV și XV”, Sighet, 1900, constituie opera de referință a acestui spirit enciclopedic al Maramureșului.
În Casa memorială Dr. Ioan Mihalyi de Apșa se păstrează, într-o ambianță de epocă, mare parte din universul de viață materială și spirituală în care a trăit juristul și istoricul Dr. Acad. Ioan Mihalyi de Apșa. Casa sa a adăpostit şi şedinţele Asociaţiunii pentru Cultura Poporului Român din Maramureş (înfiinţată la 13 decembrie 1860) al cărei mentor şi sprijinitor a fost toată viaţa, a patronat şedinţele Societăţii de Lectură ”Dragoşiana”, întemeiată în anul 1867 şi care îşi avea sediul tot aici, a susţinut material Preparandia (primul institut pedagogic românesc, 1862). Dr. Ioan Mihalyi de Apșa a fost un susținător activ al unor artiști și s-a implicat cu toată fiinţa şi priceperea în viaţa culturală şi socială a românilor din Maramureş.