Casa Memorială Elie Wiesel


Bine aţi venit la Casa Memorială Elie Wiesel. Muzeul culturii evreiești din Maramureș

,,Dacă grecii au inventat tragedia, romanii epistola şi Renaşterea sonetul, generaţia noastră a inventat o nouă literatură, acea a mărturiei. Toţi am fost martori şi toţi simţim că va trebui să stăm ca mărturie pentru viitor. Şi aceasta a devenit o obsesie, singura şi cea mai puternică obsesie care a marcat toate vieţile, toate visele, toată munca acestor oameni. Chiar şi cu un minut înainte să moară au crezut că asta trebuie să facă”. Elie Wiesel

La Casa Memorială Elie Wiesel. Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș noi conectăm oamenii cu memoria și experiența trăită a evreilor maramureșeni prin moștenirea culturală a Laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel. Povestea pe care o spunem este una a unui loc și a unor oameni speciali și încercăm ca prin reflecție, interacțiune și schimb să captăm esența și complexitatea unei regiuni cu contrastele și armoniile ei prin intermediul unor colecții, expoziții și programe destinate unui public larg. Suntem parte activă din viața și istoria Sighetului și prin toate activitățile noastre contribuim la unitatea culturală, educațională, socială și economică a orașului. Găzduit de casa natală a lui Elie Wiesel, locul unde s-a născut și a trăit până la 15 ani, Muzeul culturii evreiești din Maramureș este locul unde putem să înțelegem trecutul pentru a modela viitorul.

Casa în care s-a născut Elie Wiesel este situată pe strada Dragoş Vodă, colţ cu strada Tudor Vladimirescu într-o zonă care a făcut parte din unul dintre cartierele evreiești ale Sighetului. Este specifică burgurilor transilvane şi central europene de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea atât prin arhitectură, cât şi amenajarea interioară.

Prin tematica abordată s-a urmărit evidenţierea personalităţii lui Elie Wiesel, a vieții și activității sale  precum şi onorarea memoriei comunităţii evreieşti din Sighet şi din Maramureş într-o sinteză, aşa cum permite spaţiul şi stadiul de documentare: încăperi cu mobilier de epocă, ce au aparținut diverselor familii evreiești din Maramureș, obiecte de cult și de uz casnic, documente, fotografii relevante, reconstituiri fotografice și documentare ale Holocaustului în Maramureș și Nordul Transilvaniei, completate periodic de expoziții temporare legate de viața comunitară, culturală și socială a evreilor maramureșeni.  Ca extensie a Casei Memoriale Elie Wiesel, doua case evreiești, casa Drimer din Bârsana și casa de păstor evreu din Poienile Izei au fost reconstruite în Muzeul Satului. Ambele case contribuie prin amenajare la completarea portretului evreimii maramureșene.

Program de vizitare:


Marți-duminică:
8:00-16:00 (1 octombrie -14 aprilie)
Ultima intrare: 15:30


Marți-duminică: 10:00-18:00 (15 aprilie -30 septembrie)
Luni închis
Ultima intrare: 17:30