Istorie – Arheologie


Secția de istorie a Muzeului Maramureșan se revendică a fi reprezentativă pentru regiunea istorică Maramureș.

Secția a luat ființă la începutul anilor 70, iar în 1976 a fost inaugurată prima expoziție dedicată aniversării a 650 de ani de la prima atestare a orașului Sighetu Marmației.

În perioada celor aproape 50 de ani de existență s-a reușit adunarea unui important patrimoniu muzeal format din colecțiile de arheologie; arme albe și de foc; obiecte și documente aparținătoare vechilor bresle ale orașului; o importantă  colecție numismatică; o valoroasă colecție de clișee foto.


Colecția de arheologie este compusă dintr-un număr considerabile de piese litice și una dintre cele mai bogate colecții de piese de bronz.

Colecția de arme albe și de foc  este compusă din piese care datează cel mai devreme  din perioada Evului Mediu timpuriu și până la armament specific Armatei Austro-Ungare Armatei Române după 1919. Amintim aici, o spadă medievală de sec. XIV-XV; o colecție de săbii și puști orientale; un număr considerabil de pistoale de cavalerie și săbii de ofițer austro-ungare.

Colecția numismatică și medalistică este compusă din monede romane și elenistice; un tezaur monetar din secolele XV-XVI, 430 de monede de argint, emisiuni transilvănene, poloneze și maghiare. Colecția conține nu număr mare de monede și bancnote care au circulat în zona noastră. De asemenea există și o colecție de medalii și insigne din secolul al XIX-lea și sec. al XX-lea.

Colecția bresle compusă din obiectele și documentele aparținătoare Breslei cizmarilor și tăbăcarilor, care surprind viața economică a orașului Sighet în Epoca Modernă. Amintim aici: două diplome de breaslă, lăzile breslelor cizmarilor și tăbăcarilor, tablele și sigiliile acestora.

Colecția de foto compusă din clișee foto pe sticlă și celuloid, este o veritabilă radiografie a istorie Sighetului și a Maramureșului în secolul al XX-lea.

În afara colecțiilor mari patrimoniul Secției de Istorie mai deține documente, scrisori, presă și carte veche.

Expoziția de Istorie, pe lângă expoziția de bază, are o sală dedicată expozițiilor temporare, unde, sunt organizate expoziții tematice.